Ben je kort geleden aangeklaagd voor een overtreding, ga je binnenkort scheiden of moet je voor een andere reden naar de rechtbank? Dan doe je er verstandig aan om een advocaat in te huren. Let wel op: niet bij elke juridische kwestie is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Om erachter te komen of … [Lees Meer]
Wat zijn de stappen die je doorloopt bij een rechtszaak
Wanneer je nog nooit een rechtszaak hebt meegemaakt, is het handig om eens te weten hoe de procedure er precies uitziet. Ook voor de mensen die al eens een juridisch proces hebben doorlopen is het interessant om te weten. Er zijn namelijk (globaal) twee verschillende trajecten. Wil je de exacte stappen weten hoe een rechtszaak doorlopen wordt, lees dan verder. Direct een advocaat in Breda nodig?
Twee verschillende rechtszaken
Er zijn twee verschillende rechtszaken, die allebei een andere procedure doorlopen. Het gaat hierbij om de civiele procedure en de strafrechtelijke procedure. Over het algemeen duurt een rechtszaak gemiddeld één jaar. Het ligt natuurlijk aan de ernst van het conflict, maar over het algemeen wordt er dus een tijdsbestek van één jaar gerekend.
Civiele procedure
Bij een civiele procedure hebben twee verschillende partijen een conflict met elkaar en staat het openbaar ministerie hierbuiten. Het OM bekijkt juist de zaak. Een civiele procedure loopt in principe heel eenvoudig. Er zijn in het algemeen vier stappen die beide partijen doorlopen. Dit zijn de:
- Stap 1: Verzoekschrift / dagvaarding
- Stap 2: Comparitie
- Stap 3: Vonnis van de rechter
- Stap 4: Hoger in beroep gaan
Verzoekschrift / dagvaarding
In deze eerste stap wordt er een dagvaarding gestuurd naar de gedaagde. Deze wordt afgeleverd door een deurwaarder. In deze brief staat de aanklacht. Hierin wordt aangegeven waarvoor je wordt aangeklaagd, wat de redenen zijn en nog wat andere informatie. Ben je het niet eens met deze brief, dan kan je bezwaar aantekenen. Verder staat er een datum in wanneer je moet verschijnen voor de rechter.
Een verzoekschrift wordt gestuurd wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een echtscheiding. In dit verzoekschrift vraag je als het ware een beslissing aan bij de rechter.
Comparitie
De comparitie is de daadwerkelijk stap naar de rechtbank. Beide partijen zijn hierbij aanwezig en de aanklacht, bewijzen en bezwaren worden behandeld. Ieder kan zichzelf verdedigen met of zonder advocaat. Mocht je niet op komen dagen op de comparitie, dan stelt de rechter de eiser in zijn gelijk. Het is niet zo dat dit meteen gebeurd nadat je een keer niet bent opkomen dagen. Hier gaat wel meerdere communicatie overheen.
Vonnis van de rechter
Uiteindelijk komt er een uitspraak van de rechter. Deze uitspraak geeft aan wie er zijn gelijk krijgt. Het kan zijn dat het niet helemaal duidelijk is wie gelijk krijgt en dan wordt er een gezamenlijke oplossing gevonden. Verder besluit de rechter wie de gerechtelijke kosten moet betalen, meestal is dit degene die de rechtszaak heeft verloren.
Hoger in beroep gaan
Mocht je het niet eens zijn met de uitspraak heb je altijd de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Het gerechtshof gaat dan nog een keer de zaak bekijken en komt dan mogelijk met een ander vonnis.
Strafrechtelijke procedure
Bij een strafrechtelijke procedure is het Openbaar Ministerie de aanklager. Meestal wordt er vanuit de politie bepaald of een bepaalde zaak ernstig genoeg is om nader te onderzoeken door de rechter. Er zijn twee soorten strafbare feiten: overtredingen en misdrijven.
De stappen die worden doorlopen bij een strafrechtelijke procedure zijn als volgt:
- Stap 1: Opsporingsonderzoek door de officier van justitie
- Stap 2: Dagvaarding door deurwaarder
- Stap 3: Zitting en vonnis van de rechter
- Stap 4: In hoger beroep gaan
Opsporingsonderzoek door de officier van justitie
Nadat de politie op het spoor is gekomen van een strafbaar feit of als er aangifte is gedaan van een misdrijven, start het opsporingsonderzoek. In dit onderzoek wordt de gedachte verhoord, maar ook getuigen en deskundigen. Al de resultaten uit dit onderzoek worden samengevoegd in een proces verbaal en opgestuurd naar de officier van justitie. Is de zaak dan ernstig genoeg, kan de officier van justitie een dagvaarding versturen. Mocht dit niet het geval zijn, wordt de zaak geseponeerd.
Dagvaarding door deurwaarder
Deze dagvaarding wordt op dezelfde manier verstuurd als bij een civiele procedure. Een deurwaarder komt een dagvaarding binnen bij de verdachte. Hierin staat waarvoor de verdachte beschuldigt wordt en wanneer hij naar de rechtszaal moet komen.
Zitting en vonnis van de rechter
Ook dit is hetzelfde als een civiele procedure. De verdachte komt naar de rechtszaak waarnaar er gediscussieerd wordt over de beschuldiging. Het kan ook zijn dat sommige getuigen in de rechtszaal spreken, dit is voornamelijk het geval als deze in het opsporingsonderzoek nog niet bekend waren. Uiteindelijk doet een rechter de uitspraak, waarmee de officier van justitie en de verdachte het zullen moeten doen.
In hoger beroep gaan
Zowel de verdachte als de officier van justitie heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Hierdoor kan er nog een keer gekeken worden naar de zaak en kunnen er mogelijk nieuwe bewijzen worden aangeleverd.