Stel je dit voor: je hebt een grote ruzie, alweer, met een van je familieleden over het erfgoed van je overleden opa en oma. Er is gedoe, omdat sommige familie vinden dat ze te weinig krijgen van het erfgoed en daarmee het oneerlijk vinden. Daarbij is het testament ook nog eens erg onduidelijk en weet je … [Lees Meer]
Het kantongerecht | Wat is dat nou precies?
Veel mensen spreken over het kantongerecht, maar wat is dat nou precies? En wat is precies de staat van de eKantonrechter tegenwoordig? Betekent dat, dat je rechtszaken voortaan online kunt uitvechten? Lees eronder in deze blogpost meer over.
De geschiedenis van het kantongerecht
In 2002 zijn de eerste zelfstandigen kantongerechten gestart. Deze hadden betrekking op de onderste niveau van rechtspraak, vandaar daar de naam kantongerecht. Uiteindelijk is het verdeeld in verschillende sectoren. Zo had Den Haag, Beetsterzwaag en Heerenveen bijvoorbeeld een kantongerecht. Na de wijziging in 2013 in de nieuwe gerechtelijke indeling, is het niet meer vereist om een aparte sector kanton aan te houden.
Wat is een kantongerecht?
Eigenlijk is een kantongerecht niks anders dan een rechtszaak voor de kleinere zaken. Dit betekent dat deze veelvoudig voorkomt bij een civiele procedure. Denk bijvoorbeeld aan conflicten op het werk, huurproblemen of andere geldvorderingen. Mocht een rechtszaak om meer dan €25.000 gaan, dan kan dit nooit onder het kantongerecht vallen.
Naast de civiele procedure heb je ook nog het strafrecht. Ook hier is het kantongerecht actief, maar handelt alleen de kleinere zaken af. Dit zijn vaak de overtredingen.
Nieuwe trend: de eKantonrechter
Deze nieuwe vorm van een zaak voor laten komen is compleet online. Je kunt hierbij niet alleen een zaak starten, maar ook voeren en volgen. Dit betekent dus dat je volledig vanuit thuis een rechtszaak kunt behandelen. Let wel op dat voor nu de eKantonrechter echt alleen de eenvoudige zaken behandeld. Denk hierbij aan zaken tussen burenruzies, geschillen op het werk en contractzaken. Ook hierbij geldt dat het tot een maximaal van €25.000 geregeld kan worden. Online advocaat in Tilburg nodig?
De kantonrechter internationaal?
Voor alsnog wordt het begrip kantonrechter veelal gebruikt in Nederland. Als je kijkt in andere landen in Europa komt deze term niet of nauwelijks voor. Wel zijn er verschillende vormen die heel erg overeenkomen met een kantonrechter. In Zwitserland, Frankrijk en België worden deze personen namelijk vrederechters genoemd.