Ben je kort geleden aangeklaagd voor een overtreding, ga je binnenkort scheiden of moet je voor een andere reden naar de rechtbank? Dan doe je er verstandig aan om een advocaat in te huren. Let wel op: niet bij elke juridische kwestie is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Om erachter te komen of … [Lees Meer]
Heb ik wel een Advocaat nodig? En hoe pak ik dat dan aan!
Ben je kort geleden aangeklaagd voor een overtreding, ga je binnenkort scheiden of moet je voor een andere reden naar de rechtbank? Dan doe je er verstandig aan om een advocaat in te huren. Let wel op: niet bij elke juridische kwestie is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Om erachter te komen of je een advocaat nodig hebt, lees rustig verder.
Wel of geen advocaat?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is; wat staat er op het spel? Bij sommige rechtszaken hoef je geen enkele seconde na te denken. Als je bijvoorbeeld bent gearresteerd voor een misdaad. Maar als je in hoger beroep wil gaan tegen een parkeerbon, dan is een advocaat niet noodzakelijk.
Je kunt bij jezelf ook eens nagaan of je al verstand hebt van de rechten van de mens. Weet jij bijvoorbeeld met welk artikel van het wetboek je te maken hebt?
Tip
Veel advocaten geven gratis advies, maak daar gebruik van! Je kunt je eenvoudig informeren over de rechten die je hebt als het gaat om een parkeerbon. Dit gratis advies kan je dan gebruiken in de rechtbank.
Over het algemeen is het wel aan te raden om bij elke procedure een advocaat in te huren. Dit scheelt op de lange termijn in de portemonnee. Gratis advies inwinnen kan altijd, maar beslis voor jezelf of je met dit advies de rechtszaak kan winnen.
Wanneer is een advocaat verplicht?
Hoe goed je ook denkt te zijn in de rechtszaal, in Nederland gelden een aantal regels die je soms verplichten om een advocaat in te huren. Het is zeker zo dat niet elke juridische kwestie een advocaat vereist, maar er zijn ook een aantal kwesties die een advocaat verplichten.
Veel informatie op het internet geeft aan dat je zelf mag bepalen of je bijvoorbeeld een advocaat tilburg inhuurt, maar dit is maar gedeeltelijk waar. Om snel te zien of je verplicht bent om een advocaat in te stellen, zijn er twee soorten rechtszaken:
- Rechtszaken waarbij het wettelijk verplicht is om een advocaat in te schakelen
- Rechtszaken waarbij het wettelijk niet verplicht is om een advocaat in te schakelen, het mag dus wel!
Is het bij mijn situatie wel of niet verplicht?
Om erachter te komen of je verplicht bent om een advocaat in te huren is het belangrijk om te weten om wat voor rechtszaak/aanklacht het gaat. Er zijn grotendeels drie verschillende procedures:
- Civiele procedure (burgerlijk recht)
- Strafrechtelijke procedure
- Bestuursrechtelijke procedure
Civielrechtelijke procedure
Tijdens een civielrechtelijke procedure zijn er meerdere partijen betrokken. Dit kunnen zowel bedrijven, stichtingen of particulieren zijn. Er is één iemand die de ander aanklacht. De aanklager wordt de eiser genoemd (deze start de procedure). Degene die zich moet verdedigen wordt de gedaagde genoemd. Voorbeelden van juridische kwesties binnen de civielrechtelijke procedure zijn: arbeidsconflict, autoschade, echtscheiding of zelfs burenruzies. Een civielrechtelijke procedure starten in Eindhoven, klik hier.
Als je in een civiele procedure terecht bent gekomen, is het belangrijk om te weten met welk gerecht je te maken hebt.
- Zodra het via het kantongerecht loopt, ben je niet verplicht om een advocaat in te huren. Dit zijn vaak de ‘kleinere’ procedures waarbij het bijvoorbeeld om een vordering gaat van onder de €25.000. Meer informatie over het kantongericht, vind je hier.
- Bij alle overige civiele procedures ben je wel verplicht om een advocaat in te schakelen.
Er is een uitzondering bij de ‘overige civiele procedures’, namelijk het kort geding. Een kort geding is eigenlijk een verkorte procedure omdat de eiser (aanklager) zo snel mogelijk een uitspraak nodig heeft. Dit gebeurd in maximaal twee weken, maar kan ook binnen één dag tot stand komen. Tijdens een kort geding is het voor de eiser verplicht om een advocaat in te schakelen, maar voor de gedaagde is het niet verplicht. Het oordeel tijdens een kort geding is voorlopig maar wel bindend. Dit betekent dat beide partijen in hoger beroep mogen gaan waardoor een normale civiele procedure start. Over het algemeen accepteren betrokkenen de uitspraak van een kort geding meteen.
Strafrechtelijke procedure
Een strafrechtelijke procedure is een strafzaak die in 9 van 10 gevallen bij de politie start. Als de strafzaak dermate ‘gevaarlijk’ is, een combinatie van verschillende strafzaken is of een herhaling van strafzaken die gemaakt zijn in het verleden, kan het OM (Openbaar Ministerie) de verdachte vervolgen. Uiteindelijk bepaald de rechter het vonnis (uitspraak).
Er zijn twee soorten strafbare feiten: misdrijven en overtredingen. Een voorbeeld van een misdrijf is een gewapende overval op een juwelier. Een voorbeeld van een overtreding is het regelmatig spijbelen van school als de leerling nog leerplichtig is.
Bij beide strafbare feiten ben je niet verplicht om een advocaat in te huren. Wel is het aan te raden om een advocaat in te huren en zeker voor de ernstige misdrijven.
Meer lezen over strafrechtelijke procedures? Klik hier.
Bestuursrechtelijke procedure
Met een bestuursrechtelijke procedure staan particulieren, organisaties of bedrijven tegen de overheid. Dit is de minst voorkomende procedure, maar ook hier is het niet verplicht om een advocaat in te huren. Ook hier geldt dat het wel slim is om er een in te huren.